ADB-ILSKA

Jag lyssnade på Värvet där Triumf intervjuade Eva Röse. Ni vet, hon som gjorde Disneyklubben förr. Jag har aldrig tänkt så mycket på Eva Röse tidigare, hon är nu den där glada bruden med blonda lockar. Men nu blev jag så arg. Arg på henne, men kanske mest på mig själv för att jag blir arg.

Eva säger som den mest självklara saken i världen att hon inte äger en dator. Att hon inte förstår sig på teknik. Att hon aldrig fattat varför man behöver facebooka, instagramma, blogga eller twittra för att få bekräftelse. Hon skriver handskrivna brev till sina kompisar. Men hon har visserligen en smartphone som hon ganska nyligen skaffat. På den läser hon manus, mailar och ser på serier.

Jag kan inte få mitt huvud runt det här. Hennes självklara okunnighet gentemot teknik och totala ignorans mot internet (men kan nog använda en yttepytte skärm för att läsa jobbgrejer, är det inte paradoxalt?). Och det fascinerar mig. Varför bryr jag mig så himla mycket om vad Eva Röse tycker om ADB och WWW? Varför blir jag rent av ilsken när jag lyssnar på henne?

Kanske för att hon säger saker som om de vore de mest självklara i världen. Kanske för att jag tycker att hon trackar ner på oss som använder teknik. Kanske för att hon verkar mer lyckligt ovetande än jag. Kanske för att hon kan motivera det hon gör och verkar vara en oerhört balanserad och lycklig människa. Och vi vet ju alla att lyckliga människor är lömska skrurkar som man måste tala skit om (OBS IRONI).

Kan inte ni också lyssna på det senaste avsnittet av Värvet och säga vad ni tycker? Jag måste få veta varför jag är så arg.

2 responses

  1. Gnällig! Hon sitter där och förklarar vad hon inte orkar och ids göra. Förfasar sig över sådant hon aldrig bekantat sig med och påstår sedan att hon inte vill vara fördömande. Fast hon just varit fördömande för en minut sedan. Låter glad på rösten men det hon säger verkar deppigt. Att inte ha drivkraft och glöd. Hon verkar inte alls särskilt balanserad eller lycklig tycker jag. Hon pratar ju massor om hur hon fastnat och inte orkar det ena eller andra.

  2. Hej!
    Sjukt sent svar men ville bara inflika här :)
    Jag tror Eva menade att hon inte förstår själva grejen med “bekräftelse” via internet. Hon ser det nog inte riktigt på samma sätt som vi “vanliga” svenskar gör, utan hon känner väl att om hon behöver bekräftelse så lägger hon inte upp en bild på instagram. Men att hon säger att hon inte ens har en dator så vill hon nog liksom påpeka att hon kanske är gammalmodig och inte vet så mycket om det där. Men att hon har en mobil hon kollar saker på är ju bara för att kunna hänga med, men det största i det är ju inte “totalignoransen” mot internet, utan just mot sociala medier där hon ser sig själv inte passa. Och hon skriver handskrivna brev till sina fans*, även mail och sms ibland. Men jag håller med om att hon kan låta som att det är totalt självklart, även om hon är en av de få som inte är aktiv på sociala medier. Jag tror dock att hon förstår att hon kanske borde vara med aktiv på sociala medier för att få kontakt med hennes fans, men själva kärnan i detta är fortfarande bekräftelsebehovet som finns hos oss svenskar. Och den frågan är ju också viktig att lyfta, även om Eva kanske gör det på lite fel sätt.. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *