DIETER OCH MISSAR

<rant>

Förlåt men jag vet inte, det här med 5:2-dieten alltså. Jag kan inte komma över hur konstigt jag tycker det är att man ska vara utan mat i två dagar och äta normalt i fem – för att gå ner i vikt. Ja okej, det är en ganska ny grej och det finns ännu inte tillräckligt med forskning för att bevisa att det gör skada – eller nytta – för kroppen. Men jag tycker bara det låter så himla absurt. Om jag skulle vara utan mat två dagar i veckan skulle för det första min mage bli alldeles förvirrad och inte veta vart den ska ta vägen. Min kropp skulle troligen vara i någotslags konstant chocktillstånd – åh nu fick jag mat, åh nu blev jag utan – och jag skulle troligen skrika åt alla jag umgås med.

Att man går ner i vikt av dieten, ja det är ju självklart! Jag menar, låt bli att äta så ser du ju själv att du kommer att bli smalare. MEN ÄR DET INTE ABSURT? Att systematiskt svälta sig flera dagar i veckan (självsvält – ätstörning – anorexi) för att gå ner i vikt? Det måste finnas nåt enklare sätt – säg – äta lite mindre alla dagar, om man nu känner att man behöver gå ner.

Det skrämmer mig. Att man måste hitta på nya dieter hela tiden, och att man sedan måste vänta på undersökningar för att veta om det nu sen var bra eller dåligt. Att många kanske förstörs av dessa mirakeldieter.

Om ni inte sett det ren så ska ni kolla Nanna Johanssons inlägg om 5:2.

Det andra som skrämmer mig är att det ska utses en Miss Vasa som ska vara ambassadör för staden. MAN BA WHATTHEFUCK VASA? Ni kan inte vara seriösa! Redan i början av -90talet när Emma Hamberg blev chefred för VeckoRevyn och tog avstånd från allt som hade med Fröken Sverige att göra insåg man ju vansinnet i misstävlingar. Linn skrev bra, läs hennes inlägg. Skärpning Vasa. Och skärpning Finland, varför ska vi ha de där förlegade misstävlingarna överhuvudtaget?

Och skärpning också Yle! Det där formuläret som gjorts av Yle Uutiset och spreds idag, VAFAN är det för bullshit? Det är inte ens okej även om det skulle vara “tarkoituksella provokatiivinen”. Det är inte provokativt, det är STÖTANDE, KRÄNKANDE och homofobisk. Fan ändå!

Äääää, jag blir så trött. Måste se nån hjärndöd tv-serie och äta en morot.

</rant>

7 responses

 1. Det här med knasiga dieter är något av en hjärtesak för mig – för jag skulle ALDRIG, alltså ALDRIG, börjar med nåt sånt. Det är ju helt vansinnigt. Om man verkligen vill gå ner i vikt är det enda smarta att äta mindre än man förbrukar. Allt annat är bara humbug och funkar inte i längden.

  Blir så ofantligt trött på att folk börjar hoppas på nån mirakeldiet och så skiter sig allt ändå. Hur skulle det vara med hälsosam mat, motion och allt med måtta? Genast då man förbjuder sig själv att göra nåt/äta nåt vill man ju ha JUST det. Håhå.

  Och allt det där andra. Jag orkar inte ens kommentera.

  • Jag kan se att dieter funkar som en kickstart för en del om man vill gå ner i vikt, men det funkar ju inte i längden. Liksom, kom igång och märk att du kan gå ner i vikt, att det går. Men sen måste man ju lägga om sina kostvanor om man ska gå ner mer och framför allt hållas där.
   Men det där som min pappa alltid sagt stämmer ju ändå bäst: förbruka mer än du tar in. Det är jättetråkigt, men det stämmer ju. Man önskar sig ju mirakel, man vill ju att nån ska vifta med ett trollspö och direkt fixa saker men tyvärr funkar det ju inte.
   Så på det viset kan jag förstå att folk testar dieter men precis som du säger, man tenderar ju testa alltmöjligt och starta alla nya grejer och sen skiter det sig. Och HELT SANT, om man har totalförbud kan man ju ge sig fan på att det inte kommer att gå. Håhhåja.

 2. Igår på Cittari snurrade en reklam på teverna där om “den nya trenddieten 5:2!”. Slog rekord i ögonhimling, tror jag. Min arbetskompis pratade om den metoden för nån månad sen innan den exploderade så som den gjort nu och hon menade att den skulle vara väldans effektiv vad det gäller att få ner kolesterolvärdena i kroppen. Har inte kollat upp om det men jag kan gissa att den också är effektiv med att få andra värden att minska.

  Är så paff inför den där skitenkäten att jag inte ens kan formulera en vettig mening om den. Det är bara HUTLÖST. Kul att va homosexuell t.ex. och få syn på såna där “””undersökningar”””. Liksom jag fattar att medier vill uppmärksammas men fy helvete så motbjudande och fult och lågt det där var. Om vi börjar ifrågasätta att homosexuella personer lämpar sig för att t.ex. jobba inom utbildning, så känns det obehagligt närapå att vi också ska börja fundera på om homosexuella “lämpar sig” i andra områden. Jag menar: se på RYSSLAND för fan. Har utvecklingen där inte lärt oss ett skvatt? Blir också jäkligt trött på det här att vi måste acceptera alla åsikter. Liksom, ja, det måste vi ju, vi kan inte tvinga någon att ändra åsikt. Men det är helt absurt att en ska behöva tolerera en intolerans som berövar folk på mänskliga rättigheter! Tycker det är fullständigt självklart att förtryck ska bekämpas! Dessutom är åsikter i grund och botten så himla oväsentliga, att vara hetero är ingen “åsikt” och det är inte heller någon annan sexuell läggning. Enkäter som den där sprider bara på den totalskeva uppfattningen om att sexuella minoriteter får mobbas och trakasseras, även i offentliga sammanhang. Blä. Blä blä BLÄ.

  /också ranting

   • Bara mycket hastigt, behärskar ju inte språket alls så de flesta fyndigheter försvinner totalt för min del. Tycker inte exemplen där är jämförbara med homo-enkäten (p.g.a. förtryck et.c.) — men antagligen missar jag väl något avgörande så va fan vet jag, hehe.

    Funderar på hur situationen skulle ha utspelat sig om frågorna (i originalenkäten) hade rört sig om t.ex. mörkhyade personer istället. Eller personer med fysiska funktionsnedsättningar. Eller, för inte så länge sen, personer som är kvinnor. Hade de insett hur fruktansvärt det är? Vill ju gärna hoppas det, men… tjaa-a.

    • Klart att det inte är direkt jämförbart, men det kanske får människor som inte direkt inser problematiken med Yle-enkäten (jo det finns en massa såna) att kanske tänka till och reflektera kring hur de tänkte. Det sätter det i ett annat ljus, på ett sätt som många kan förstå.

     Och jo, hade det gällt någon av de minoriteter du nämner hade de nog insett det fruktansvärt pinsamma i hela grejen. För där har vi redan varit, de kamperna har redan förts och det är en självklarhet att inte förtrycka, spec på nyhetssajter (eller tja, iaf oftast). Det är inte på nåt sätt en ursäkt, det borde egentligen bara göra det klarare att deras enkät är riktigt vansinnigt pinsam. Lär dig av din historia, liksom.

     • Ja, hoppas det! Och PRECIS! Verkligt oroväckande att nån över huvud taget faktiskt tyckte det var en bra idé att publicera den där enkäten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *