The Paperboy

Igår såg jag filmen The Paperboy på Maximum Halloween som är en del av Night Visions-festivalen. Night Visions förknipaps väl mest med skräck och gore, men där finns mycket annat också. Som till exempel just den här filmen, ett laddat thriller-drama är väl bästa sättet att beskriva den.

En journalist återvänder till sin gamla hemby för att försöka reda ut storyn bakom ett mord. Han vill reda ut all fakta kring mordet som satte Hillary Van Wettern i fängelse på väldigt lösa grunder medan hans skribentkollega mest har Pulitzer-pris i blick. Det är storyn i ett nötskal. Men det finns typ mörka hemligheter och sidor av folk som kommer fram senare. Om ni har sett Precious vet ni lite stilen, det är samma regissör, Lee Daniels, som ligger bakom. Ni vet, det blir riktigt hjärtskärande hemskt på sina ställen.

Filmen är en adaption från en roman (jag trodde den var based on a true story men efter lite googlande märkte jag att jag tydligen läst förtexterna helt fel. det är nog bara fiktion.) och det märks. Det finns en hel del scener som visserligen är intressanta men som nödvändigtvis inte för historien framåt. Och dude, filmen var jättebrutal och nästan obscen på sina ställen. Ett par gånger drog jag häftigt efter andan och smällde händerna framför ansiktet. I något skede var jag tvungen att kvida lite av äckel.

MEN. Med allt det sagt var det faktiskt en bra film. Bildpråket var fint, den utspelade sig i en liten byhåla i Florida år 1969 så kläderna var naturligtvis ljuvliga. Men det som jag kanske gillade mest var att filmen inte konstant dumförklarade publiken. Jag HATAR filmer som måste säga precis allt i klarspråk, vi tittare är inte dumma i huvudet!

OCH HALLÅ. John Cusack alltså, han spelade en livstdsdömd fånge, en riktig asshole. Och jag har aldrig sett honom i en sliskigare roll. Han var ett riktigt monster. Så sjukt bra gjort. Nicole Kidman var också lysande som kärlekstörstande bimbo. Fantastiskt.

Och om inte för annat så ska ni se The Paperboy bara för att se Nicole Kidman kissa på Zac Efron. Hehe.

 

 

 

 

 

Foton: Filmikamari/Night Visions

The Paperboy har premiär i Finland 18.1.2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *