OBS se inte Hypnotisören

Jag har visserligen läst Keplers bok Hypnotisören och tyckte den var dålig men av någon orsak kände jag mig ändå tvungen att gå och se filmen.

Big mistake. (Eller nåja, jag gillar ju att hata stuff så på det viset var det okej)

För det första. Har nog aldrig sett en så dålig bok-till-film-adaption som denna. Vitala delar av boken lämnades bort vilket gjorde storyn osammanhängande och slutet – som i en kriminalroman ska vara den utlösande faktorn – blev omotiverad.

Skådisprestationerna tänker jag inte klaga på hemskt mycket, Micke Persbrandt var snygg, Lena Olin var duktig och Tobias Zilliacus okej. Fast finlandssvenska på film är ju lite pinsamt, men det var inte så himla farligt. (Men Keplers borde faktiskt fundera en gång till på sitt koncept om sverigefinska och finlandssvenska och varför en sverigefinsk man som bott hela sitt liv i sverige “bryter på finlandssvenska”. Alla andra generationens sverigefinnar jag känner talar en klingande ren rikssvenska.)

Så spar dina 12,50 och köp två öl på krogen istället. Det är ungefär lika spännande som Hypnotisören.

5 responses

  1. Men jag förstår inte. Två öl på krogen är bland det bästa jag vet. Betyder det att Hypnotisören kommer att vara det bästa jag vet?

  2. Tack för det! Inte för att jag hade tänkt gå, men du bekräftade mina farhågor. Boken var ju ganska kass, så filmen kan ju inte vara något annat än dålig.

  3. skönt att nån annan tycker boken var skit, jag tycker att de flesta bara tycker att den var bra. Hade lite funderat på att gå och se den för att se Zilliacus men skippar nog det i alla fall.

    Dessutom irriterade jag mig något alldeles otroligt på den där brytningsfrågan, lite som om författarna bara plockade något ur luften för att göra sin huvudperson mer intressant och bommade sedan totalt. Lustigt att välja en “etnisk” identitet som tydligen inte vet något om, som om jag skulle börja skriva om quebeqois eller samer eller nåt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *