Det vuxna livet

Träffade min vän Malin, också känd som bankchefen (jag vill så gärna säga bankdirektör för det låter så kreddigt men jag får inte för det skulle vara ljug), över en tallrik pasta och ett glas vin.
För det första, så himla fantastiskt att träffa barndomsvänner. Malin och jag har varit kompisar sen lekis och bästisar sen vi gungade gungbräde varje rast på ettan. Så vi känner kinda varann utan och innan.
Hur som helst. Har gått runt och funderat på det här med bostadsköp på senaste, och eftersom Malin jobbar med lån och sånt passade jag på att fråga hur jag nu ska börja gå till väga.
Det hela lät så invecklat att jag tror jag skjuter upp hela hemköpet. Med kanske ett år eller ett helt liv. Hu. Stigande räntor, sparade pengar, procenter, borgensmän, marginaler, låneförslag och hela det där med att troligen få sämre villkor för att man tar lån ensam. Hu. Vill inte börja kämpa och fundera.
För att inte tala om att hitta den där lägenheten. På rätt ställe. Till rätt pris. Känns nästan oöverkomligt att ens börja leta.
Är det fel att bo på hyra hela livet? Känns enkelt och bra.

18 responses

 1. Ooh another favorite subject. Must comment…

  Rent matematiskt lönar det sig antagligen på sikt att köpa. Det intressanta är att vi gör OFANTLIGT många köpebeslut som INTE är baserade på ren matematik. Folk skaffar barn t.ex, tänker de på hur mycket en unge kommer att kosta? Nej! (Och jag vill påstå att barnskaffande är ett mycket större beslut än bostadsköp).

  Det sägs att det är som att kasta bort pengar att hyra. Jag ser det på annat sätt; jag KÖPER frihet. Man är inte bunden varken psykiskt eller mentalt. Man har inget flera hundra tusen eges lån liggandes över sig, vilket i sig är ett stort stressmoment man slipper.

  Jag planerar däremot att köpa längre fram i livet, mest som inflationsgardering (skydda mig mot stigande hyror) och för att inte behöva oroa mig för att bli utkastad ur min lägenhet på ålderns höst.

  Bottom line; det finns tillfällen då det är “rätt” att hyra och det finns tillfällen då det är “rätt” att köpa. Vad som är rätt för dig är bara du som kan bestämma.

  PS
  I sammanhanget anser jag även att det gamla goda investeringsrådet “köp inte det du inte förstår” gäller. Förstår du inte, eller orkar inte sätta dig in i bostadsköpets detaljer lönar det sig antagligen att INTE köpa.

  • Ah Serppis, jag visste att jag kunde lita på en kommentar av dig! :)
   Och I feel ya. Enda orsaken jag tänker att det vore vettigt att köpa lägenhet är att jag nu betalar en hiskeligt hög hyra och tänker att “ja men det kunde jag ju betala åt mig själv istället”. Men då kommer ju också allt med att det är på mitt ansvar, inget mera ring till hyresvärden “nu är det här och det här sönder, fixa snela”. Då måste man göra allt själv och jag vet inte om jag vill ha det ansvaret ännu. Har ju ren min lilla stuga som gnager på mitt samvetsansvar och så.
   Men samtidigt är det ju bra att börja sätta sig in i eventuellt köp så man vet vad man gör sen när dagen man känner sig redo kommer.

   • Det där med att man betalar åt sig själv är nog lite av en urban myt (delvis), antagligen skapad för att sälja bostadslån ;)

    Faktum är att om man inte har en väldigt stor handpenning insparad betalar man en stor del åt banken, i synnerhet i början av lånets livslängd är största delen ränta.

    Sen bör man kanske även beakta att det inte bara behövs startkapital utan även en större “nödfond”, eftersom man inte kan ringa åt hyresvärden när kylskåpet går sönder.

    • …och om jag nu, mot förmodan, får ihopsparat massa pengar så kommer jag ändå bara ta dem och resa till New York i ett par månader iställer för att sätta dem på ett hem. :D Man måste ju prioritera, liksom.

  • TACK TACK TACK för denna kommentar! och catariina, för att du är som jag även i detta. får megaångest av bara tanken på lån och räntor husbolagsmöten och what not, just nu känns det rätt att köpa tid i en lägenhet, sen vara fri att sticka om och precis när jag vill.

 2. Åh, vi funderar på precis samma sak men har nu resonerat som så att vi gärna slipper stressen med ett megalån och därför hellre bor på hyra. Många tycker säkert det är dumt, men för oss känns det bäst så. För mig gäller nog dessutom den där “inte låna om man inte förstår”-principen.

 3. Nåh, frågan är om priserna går upp eller ner de närmaste åren. Kan gå ner. Lönar sig att ta det lugnt med bostadsaffärer: läsa in sig ordentligt på lån och räntor, följa med bostadsmarknaden, kolla vilka områden och vilken typ av bostad man ska ha, och jo spara ihop en hög med cash. Is i hatten, säger jag.

 4. njut av att leva på hyra säger jag. jag har säkert tappat 10 år livstid pga massiv stress av att äga lägenhet (läs: ha FITTIGT mycke lån, har inte ens råd med att spara nåt för alla pengar går på bostadslån och bolagshyra ochlånet för köksremppan – och det på bara en liten etta). i synnerhet ensam är det bara ganska hemskt.

 5. Vill tillägga ännu några saker.
  Ett argument som du antagligen kommer att höra för köp är att räntorna just nu är så låga. Jag vill däremot påstå att räntorna just NU inte egentligen spelar så stor roll. Ett bostadslån kommer att vara så pass stort att lånetiden räknas i årtionden. Under den tiden är ränteläget omöjligt att förutspå.

  Rent teoretiskt sett är det t.om fullt möjligt att räntorna stiger till en sådan nivå att man aldrig lyckas betala av lånet (b.l.a. i Japan marknadsförs numera bostadslån som går över flera generationer).

  Ett annat argument är att det är en säker investering att köpa bostad. Det finns INGA säkra investeringar. Subprime-krisen i USA orsakades av att folk trodde på konstant värdeökning. Marknaden krashade och folk är “under water” med sina lån, vilket betyder att även om de lyckas sälja kommer de inte att kunna betala av lånet.

  Även om en liknande krash här inte är lika trolig fluktuerar priser av olika orsaker. Det enda pris som egentligen är viktigt är då man säljer och det finns inga garantier för att just då gå på vinst.

  Sist och slutligen – inse att din bank inte är där för att hjälpa dig. De är där för att sälja en produkt med namnet bostadslån.

  • Sista punkten så sant. Och inte är de heller där för att förklara åt dig vad lånevillkoren betyder. Eller hur man jämför med de andra bankernas lån.

 6. Luin joitain aikoja sitten – en muista mistä – jostain tutkimuksesta, jossa todettiin, että asumismuodoissa on tilanne muuttunut. Vuokra-asuminen on tutkimuksen mukaan pitkällä tähtäimellä edullisempaa kuin omistusasuntoasuminen. Ennen oli päinvastoin.
  Me ollaan menossa työsuhdeasunnosta vuokralle! Lauantaina.

 7. Nu undrar jag som nyfiken läsare vad det är för stuga du nämnde? Har du redan ett lån/ett hus, och hur kommer det sig isf att du inte bor där nu? *nyfiken*

 8. tack. hur bra som helst! nu kan jag fortsätta (med gott samvete) betala (hiskeligt hög) hyra och inte känna mig omogen och korkad för att jag inte vill köpa lägenhet och därmed flytta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *